Berlijn By Boat

Dag 1 : Ridderkerk – Magdenburg

Na een paar keer Friesland en Frankrijk was nu Berlijn aan de beurt. Leek ons een leuke combinatie; bootje varen en Berlijn verkennen. Fietsen op de dragers en de eerste etappe was van Ridderkerk naar Magdenburg. Daar overnachten we dan om de volgende dag in Werder de boot op te pikken. ‘s-avonds nog wel even Magdenburg met de fiets verkend.

Hotel Elb Riviera

Dag 2: Werder – Potsdam

Vanuit Magdenburg naar Werder waar we de boot hadden gehuurd bij Yachtcharter Heinzig. “La Belle” gaat het worden. Een jacht van 13 meter en volgens de verhuurster recent helemaal opgeknapt. Na de formaliteiten, -moest voor het eerst het vaarbewijs laten zien-, gingen we krasjes tellen op de boot. Niet 1 !!!! En of we maar voorzichtig wilden zijn want bij terugkomst verwachtte ze dat dit ook zo zou zijn. En anders zou de borg van 750 Euro worden gebruikt om te herstellen. Hmmm. Voorzichtig varen dus.

Uitgerust met boeg- en hekschroef moet het toch eigenlijk geen problemen opleveren. En het viel dan ook best wel mee. Wat wel nieuw is, is dat het varen met stroming is. Dat heb je niet op het Canal du Midi en de Friese wateren. Het eerste stukkie was eigenlijk niet zo ver. We zijn naar Potsdam gevaren en een plekkie gevonden in een yachthaven aan de Havel. Fietsen van de boot en naar Potsdam op de fiets.

Dag 3 : Potsdam – Berlijn

Via de Havel naar de Spree. De kronkelrivier die dwars door het centrum van Berlijn loopt. Eerst nog even de sluis bij Charlottenburg.

Sluis Charlottenburg

Omdat je na 11.00 uur het drukke centrum niet mag doorvaren hebben we de boot net voor het centrum geparkeerd. Vlak bij de haven van de waterpolitie. Dat centrum is trouwens erg druk vanwege de vele rondvaartboten.

Fietsen van de boot en met Heike als gids heel Berlijn gezien.

Checkpoint Charly

Aan het eind van de dag bij Vapiano in de Berliner Haubtbahnhof een hapje gegeten en toe in het donker de boot weer geprobeerd te vinden. Is uiteindelijk wel gelukt. Blijkt dat we behoorlijk alleen en afgelaten liggen.

Dag 4 : Berlijn – Kopenick

Midden in de nacht een inbreker op de boot. Althans volgens Heike en of ik even wilde kijken. Niks gezien natuurlijk. Bleek een voorbij varende politieboot te zijn die onze boot wat heen en weer deed schommelen.

Dat gele ding is niet bedoeld om boot aan vast te maken. Aldus de politie !!

Berlijn verlaten en onderweg naar de meren. Voor 11 uur natuurlijk anders mogen we nog niet verder. Fantastisch om door het centrum te varen.

Nog even een sluis door om Berlijn weer uit te varen.

Mühlendammschleuse

De Spree verder afgevaren naar Berlin-Kopenick. Plekkie voor de boot vinden valt hier niet mee. Na lang zoeken toch gevonden. Nog ff op de fiets naar het oude centrum van Kopenick. Niet bijzonder maar de zon op het terras maakte het toch levendig.

Vanavond rustig aan op de Boot. We liggen hier trouwens bij een Sauna waar ze geen afkoelbad hebben. Dat doen ze naast onze boot. Een af en aan van blootlopers die naast de boot het water in springen. Whahaha.

Dag 5: Kopenick – Tempelhof

Via Muggelsee, Dameritzsee, Seddinsee, Lange see en Teltowkanaal weer terug in Berlijn. Dit keer aan de zuidkant in Tempelhof. Deze haven had wel meteen een plekkie dus meteen maar geparkeerd.

Ineens was de zon er ook dus daar maar even van genoten.

Met de metro naar het centrum en met een biertje nog een uurtje in een strandstoel langs de Spree gelegen.

Met live muziek een overjarige kip gegeten en bakkie gedaan in een soort van underground tent. Tenslotte Berlijn bij nacht vanaf 203 meter hoog bekeken. De fernsehturm op de Alexanderplatz. Indrukwekkend.

Daarna naar het theater om een musical te gaan bekijken. Het werd “Dirty Dancing”.

Dag 6: Tempelhof – Potsdam.

Met zon wakker geworden en dat is het ook ineens warm. Dus de kap er af. Lekker hoor. Via Teltow kanaal terug naar onze 1e stop, Potsdam. Met stevige wind de boot aan hetzelfde steiger geparkeerd en daar nog even wat zonnestralen geabsorbeerd. Daarna op de fiets Potsdam in. Dit keer zonder regen. Op naar het slot “Sans Soucy” enorme kastelen, paleizen, torentjes etc hier in Potsdam.

Dag 7: Potsdam – Brandenburg

Met super weer van Potsdam naar Brandenburg. Tussenstop in Ketzin voor koffie met taart.

De haven van Brandenburg invaren was nog wel een dingetje. De vaarroute was bijzonder vanwege de diepte maar toen de dieptemeter aangaf dat we nog 10 cm over hadden werd het toch spannend. Rust kan je redden en inderdaad, we zijn niet vastgelopen. In de haven onszelf maar getrakteerd op een ijsje.

Dag 8 en 9 : Brandenburg – Werder – Ridderkerk

De laatste vaardag was weer terug naar Werder. Dit stuk hadden we gisteren ook gevaren maar dan met zon. Vandaag overwegend regen dus weinig over te vermelden. Aan het eind van de middag de boot weer in z’n thuishaven geparkeerd en de boel opgeruimd. Nog wel overnacht en de volgende dag weer terug naar huis.

Een Top trip kunnen we wel zeggen. Varen hier is prachtig en het is zo een perfecte manier om Berlijn te bezoeken.

Deel onze verhalen met je vrienden...Share on Facebook
Facebook
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.